Női prosztata

Gyakori megbetegedések

női prosztata

Szponzorált tartalom Közben pedig elhomályosodik, mire is való ez a szerv, Séta a prosztatitis fenékén fontos feladata van. A prosztata, vagy dülmirigy egy körülbelül szelídgesztenye méretű és formájú, grammos szerv. A húgyhólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el, közvetlenül a hímvessző gyökerénél.

női prosztata

Úgy öleli körül a hólyagból kivezető húgyvezetéket, mint egy gombóc fagyi a közepébe szúrt ostyarudat. A nőknek is van, de nem ugyanaz A férfiak belső nemi szerveihez tartozó nemi női prosztata van szó, amiből logikusan az következne, hogy a nőknek nincs prosztatájuk, pedig úgy tűnik, mégis van.

Nevüket onnan kapták, hogy mikroszkópos képen a keményítőszemcsékre emlékeztetnek. Természetesen vegyi összetételükben semmi közük sincs a keményítőhöz.

Olyasféle kérdés ez, mint hogy bolygónak tekintjük-e a Plutót vagy sem. Felépítésük a férfi dülmirigyéhez hasonló, de jóval kisebbek, és egyelőre a szerepük sem teljesen tisztázott, de feltételezhetően közük van a női orgazmus során képződött folyadék termeléséhez. Térjünk is vissza a férfiakhoz, lássuk mire való a prosztata!

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban szenvedő beteg megzavarja családja életét, hiszen éjszaka a sürgető vizelési inger miatt gyakran felkel, felkeresi a mellékhelyiséget. Mindennapi életét is olyan rutinná váló szokások alakítják, amely a gyakori és sürgető vizelési inger negatív hatásait próbálják "orvosolni". Ilyen lehet pl. Ez különösen csúcsforgalomban, egy nagyvárosi dugóban okoz feszültséget, hiszen a fennálló vizelési inger elterelheti a vezető figyelmét, fokozva ezzel a balesetveszélyt.

Segíti a spermiumokat A mirigyek legfőbb feladata a nyúlós, tejszerű, enzimeket, citromsavat és cinket tartalmazó váladék női prosztata, amely a magömléskor távozó váladék, az ondó elengedhetetlen összetevője. Ne térjünk most ki a szexuális aktus részletezésére, a lényeg, hogy közösüléskor női prosztata bizonyos ponton a fizikai ingerek hatására az ondóhólyagok ritmikusan összehúzódnak, és kilövellik magukból a váladékkal kevert spermiumokat.

Az ondósejtek a prosztatán keresztül jutnak a húgycsőbe, miközben keverednek a dülmirigy termelte anyaggal, így együtt alkotják a férfi ejakulátumot, vagyis a hímvesszőn át távozó ondót.

A prosztata által termelt váladék segít legyőzni a hüvely savasságát, illetve végig megfelelő környezetet biztosít a spermiumok számára, serkenti és elősegíti a mozgásukat. Problémákat okozhat A prosztata elhelyezkedése tehát nem véletlen, ám pont amiatt okozhat nagyon kellemetlen problémákat, mert ennyire szoros kapcsolatban áll a húgyvezetékkel.

Először öröm, aztán üröm

A prosztatát érintő betegségek általában a szerv megnagyobbodásával járnak, így ezeknek a tünetei is hasonlóak: gyakori, főleg éjjel jelentkező vizelési inger, vizeletürítési nehézségek, csípő, égető érzés vizelés közben, illetve ha csak gyengén, csepegve jön az, aminek jönnie kell.

A megnagyobbodott prosztata okozhat pl.

Nyilván nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, hiszen a háttérben a test valamely pontjáról lehúzódó gyulladás vagy a prosztata jóindulatú megnagyobbodása is állhat. Előbbi bármely életkorban előfordulhat, utóbbi esélye a korral növekszik: minden harmadik, A harmadik lehetőség viszont a prosztatarák, vagyis a szerv rosszindulatú, daganatos megbetegedése.

A prosztata szindróma transzurethralis resekciója

Gyakori, férfiak körében a tüdő- és vastagbélrák után a harmadik leggyakoribb ráktípus. Hatvanéves kor alatt viszont ritkán jelentkezik, de sajnos sokáig tünetmentes marad.

női prosztata

Ezért nagyon fontos a éves kortól ajánlott rendszeres szűrővizsgálat. Szponzorált tartalom A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

  1. Nőgyógyászat - urológia - StatimPatika - Online Patika
  2. Kapcsolat A prosztata és a férfi vizeletszivárgás Noha sem a prosztata, sem az inkontinencia nem tartozik a legvonzóbb beszédtémák közé, hasznos megtudni, hogyan hatnak egymásra.

Ajánlott videó.

További a témáról